Meze – Tusen och en rätt

Meze er orientalske småretter som serveres sammen. En herlig blanding av salater, dipper, rører, kjøttspyd, syltede grønnsaker som gjerne hører sammen! Hver rett med sin egen smak og særpreg. Ofte krydrede, men ikke sterke. Meze er både en matkultur og en måte å omgås. Her finnes ingen regler eller absolutter. En eller to retter kan være en enkels snack, flere kan være en hel middag. Bare bland, lag og gjør som du vil!

hvor?

Meze er mattradisjon rundt hele Midtøsten, i landene rundt østre Middelhavet og i Nord-Afrika og hvert land har sin egen versjon. Som «kjøkken» er meze enda større og nå er det på sterk fremmarsj i hele verden. Vi håper meze snart kommer til ditt kjøkken!

hvordan?

Tradisjonelt sett er meze en hovedrett og ikke en forrett som i Spania (tapas), eller i Italia (antipasti). Enten serverer man alle rettene samtidig, eller så deler man opp og serverer f.eks kalde retter før varme retter og dessert. Alle rundt bordet tar det de liker som på en buffet.

når?

Vi syntes man kan spise meze når som helst hvis du spør oss. Variasjonsrikdommen i maten gjør at den passer til alle anledninger. Man kan lage noen få mezeretter til fredagskosen, enten alene, eller sammen med familien. Man kan også ha meze når man har invitert gjester, minglefest, eller bare vil samle gode venner. Spis med eller uten bestikk og la alle få smake på alle godbitene, gjerne sammen med «bobler», eller med granateplejuice slik man gjør i Midtøsten. Vil du slå på stortromma, kan du lage meze på tradisjonelt vis med 17 ulike retter som serveres som buffet, eller i omganger. Det er helt opp til deg! Ha en herlig meze!

lynkurs i mezebordets herligheter

Et mezebord kan inneholde veldig mye, eller lite. Det kan være en herlig blanding av klassiske retter, favoritter og lokale spesialiteter. Det er liksom det som er meningen med meze – at man velger selv etter eget ønske og smak. Dette er hvordan man bygger opp et mezebord, med noen retter fra hver av gruppene:

Salater og dipsauser:

Hummus (kikertsdip), Baba Gahannouge (augerginrøre), Tzatziki, Muhamara (paprikapålegg og dip) og Labneh (ost av geityoghurt). Kan spises både som dip til annen mat og som tilbehør.

småplukk:

Nøtter, svarte og grønne oliven, ferske eller syltede grønnsaker og pita- eller libabrød. Alt som er godt å dyppe i alle typer dipper og rører.

basis:

Bulgur, ris og couscos passer bra på et mezebord.

kalde retter:

Persillesalat Tobbouleh, fylte drueblader, syltede grønnsaker, salater med fetaost, oliven, bønner og linser.

varme retter:

Lam- eller oksebiffer, Børek (feta & spinat piroger), grillet paprika, Fatayer (piroger), grillet halloumi, Imam Biyaldi (fylte auberginer), Falafel (friterte kikertsboller), Sucuk (het turkisk pølse), Kyllingspyd og vegitariske gryter.

desserter:

Dadler, Baklava (fylte, søte bakverk), Kunafeh (søt ostekake), Layali lebnan (Irakisk variant av ris ala malta), Riz bel halib (rispudding), Halva (bakverk laget på sesampasta) og Lokum (Tyrkisk ”glede”).

drikke:

Alkoholfritt øl og granateplejuice passer godt og tyrkisk/arabisk kaffe er en selvfølgelig avslutning på et langt måltid.


Typiske retter og råvarer

Vil du enkelt komme igang og lage et mezebord så vil vi her gi deg tips om noen av våre favoritter. Prøv, smak og lag litt av hvert og bruk gjerne litt av både grønne og svarte oliven, ferske, eller syltede grønnsaker og pita- eller libabrød. Yalla, festen kan begynne!

bulgur

er avskallet hvete som kokes og tørkes før det knuses. Størrelsen på de knuste kornene avgjør hva man skal bruke bulguren til. Les gjerne om bulgur i vår ris- og grynguide (foreløpig ikke tilgjengelig i Norge).

labneh

er en fersk ost som lages av yoghurt laget av fersk geitmelk. Smaken er pikant, lett syrlig og minner om en mild chevre, eller fetaost i smaken. Finnes både smørbar og som faste boller. Prøv den i salater, på ostetallerkenken, sammen med granateppeljuice, eller i matlagning. Du kommer at bli avhengig, vi lover!

granateplejuice

er vakkert mørk i fargen, litt bitter med en lett vaniljesmak og passer både til frokost og som drinkmiks. Takket være at den ikke oppleves så søt som andre juicer, fungerer den bra som et alkoholfritt alternativ til middagen.

tahina

eller Tahini som man også sier er ristet sesamfrø som mikses til en pastakrem. Tahina brukes som den er på brød og sammen med litt sitronjuice og vann blir den til tarator – falafelsaus. Tahina inneholder mye E-vitamin og mer kalsium enn melk! Tahina brukes også til desserter og sammen med litt dadelsirup blir Tahina en søt og god dip som spises med pitabrød.

fylte vindrueblader

Vindrueblad fylt med ris og urter. Vil du ikke lage dine egne, får du kjøpt ferdige. Yalla!

makdous

er syltede babyauberginer som fylles med valnøtter, chili og hvitløk. Fyldig og godt tilbehør til grillmat for eksempel.

dadler

er gode å spise naturelle som en snack, men fungerer også utmerket i matretter, kaker, i baking, i iskrem og i desserter. Vi har et lite eksklusivt dadelsortiment med bare de beste dadlene fra alle verdens hjørner (finnes foreløpig bare i Sverige).

baba ghannouge

er vansklig å uttale, men veldig lett å like! En ekte klassiker på mezebordet og inneholder grillede auberginer, tahina, hvitløk og sitron. Spis den som dipp, pålegg, eller som tilbehør til varme og kalde retter.

hummus

er neste nesten uunværlig på et mezebord. En kremet kikertsdip og det finnes like mange oppskrifter som familier i Midtøsten. God som tilbehør og perfekt å dippe grønnsaker og brød i. Les gjerne mer om denne herlige dippen i vår Hummusskole.

valnøttskjerner

ristes ofte på en lav temperatur i ovnen for å få frem smaken og sødmen fra nøttene. Valnøttskjerner kan man bruke til det meste, i salter, til brød, og til å fylle i dadler, eller bare spises som de er! Valnøtten er ikke bare god, men også veldig næringsrik. Den inneholder høye konsentrasjoner av Omega-3 fettsyrer, men også magnesium og mange viktige antioksidanter.

falafel

er sprø og gode kikertsboller. De er helt vegitariske med høyt proteininnhold, og dessuten har den lavt GI-verdi takket være hovedingediensen kikerter – et perfekt alternativ til kjøtt. Falafel passer godt i pitabrød sammen med grønnsaker, til salat, med bulgur eller couscous. Serveres gjerne med en god saus eller dip, for eksempel hummus eller baba ghannouge.


Velkommen til Sevans hummusskole!

Det her kan være den absolutt beste skolen du noensinne kommer til å gå på. Selve hovedtemaet, vår ferske hummus, lager vi på vår lille fabrikk i Märsta. Hvert steg i produksjonen her finslipes av oss og vi har lagt ned hele vår sjel og våre dype Midtøstenrøtter i smakstilsettingen. Resultatet er den beste hummusen på markedet, om du spørr oss. Nå ringer det inn. Skolen kan begynne. Yalla!

Leksjon 1:

si hei til hummus

Hummus er en herlig kremet kikertsdip som man lager av kikerter, tahina, sitron og hvitløk. Hvordan du senere smaksetter den, er opp til deg og det finnes like mange varianter som det finnes familier i Midtøsten.

Leksjon 2:

hummus er yummus til nesten alt

Hummus er en selvfølge i Midtøstens kjøkken og passer like bra til falafel som til kjøttboller, eller i en tortillawrap. Bruk den som tilbehør til fugl eller fisk og alt midt i mellom. Den er også kjempegod som pålegg på brødskiven eller til å dyppe salt kjeks og grønnsaker i, et absolutt på mezebordet og perfekt til stekt eller grillet kjøtt.

Leksjon 3:

direkte fra Midtøsten

Vår ferske hummus smaker nøyaktig slik den skal smake ettersom vi har våre røtter i Midtøsten. Vi lager den på vår egen fabrikk i Märsta utenfor Stockholm. Fremgangsmåten er at kikertene bløtlegges, kokes og mikses med hvitløk, sitron og salt. Våre råvarer som kikerter og sesampasta (tahina) er av beste kvalitet og vi gjennomfører regelmessig smakstester for å sikre kvaliteten. Wallah!

Leksjon 4:

en ekte sunn dipp:

• Glutenfri
• Laktosfri
• Nøkkelhullmerket
• Lavt fettinnhold
• Høyt proteininnehold
• Ingen umettede eller flerumettede fettsyrer

Leksjon 5:

spis den med din favorittsmak

Vår hummus kjennetegnes av en herlig, myk og gjevn konsistens. De fire smaksvariantene har unike uttryk fra saltet i Hummus Soltørkede tomater, til sødmen i Hummus Pinjenøtter, til den pikante smaken av paprika og chili i Hummus Hot’n Spicy. Og sist, men ikke minst Hummus Original – der den karakteristiske hummussmaken virkelig kommer frem.

Leksjon 6:

pimp din hummus

Pimp din hummus som i Midtøsten. Lag en rund fordypning i hummusen og fyll opp litt god olivenolje. Topp med litt sumac eller paprikakrydder.

Leksjon 7:

en ekte superkjendis

Hummus er sannsynelig Midtøstens mest kjente matrett med en historie som strekker seg flere tusen år tilbake. Det sies at Sokrates og Platon skrøt av dippen for dens gode smak og helsebringende egenskaper. Nå er hummus et populært og trendy produkt i hele verden og mange har oppdaget de mange anvendelsesområdene, samt de positive, helsebringende effekter hummus inneholder. Og selvfølgelig den fantastiske smaken!

Leksjon 8:

omtale fra hummusjefen

”Når man lager hummus, er kvaliteten av de to hovedingrediensene kikerter og sesampasta veldig viktig for smak og konsistens. De gjør at hummusen blir gjevn, kremete og får en herlig smak. Derfor velger vi omstendig ut våre kikertar fra de beste avlinger og vår sesampasta lages av 100% sesamfrø som er håndmalt med sten og ristet. I alle land i Midtøsten er hummus en selfølge både til frokust, lunch og middag. Selv har jeg spist det så lenge jeg kan huske. Så vil man oppdage Midtøstens kjøkken, er dette produktet å gjøre det med”, sier Christopher Maroutian, VD på Sevan Hummus Factory.

Leksjon 9:

prøv mesterkokken Markiz sin oppskrift

Markiz Talhoui, vinner av Sveriges Mesterkock 2014 har tatt frem et oppskriftshefte med inspirerende oppskrifter om hvordan man bruker hummus til hverdags. Begynn gjerne å praktisere med en gang.

TIL OPPSKRIFTEN, YALLA!

Leksjon 10:

hummus er yummus!

Bruk hummusen som dip med gulrøtter, med nacho, eller annen salt snacks. Den er også fantastisk i wraps, eller hva med en tortilla med hummus og revet ost, varmet i stekepannen slik at osten smelter? YamYam. Den passer også like godt på hamburgeren, som på en fiskeburger. Her er ingen begrensninger, finn din favorittsmak og prøv selv!

 

Bra jobbet! Tid for eksamen:

skriv ut din diplom:


© Copyright 2018, Sevan AB